Draghundssport

Om du vill kombinera en passion för hundar med träning och vinterskoj, ska du börja med draghundssport. Och vi lovar att du också kommer att få bra träning trots att du spenderar tiden på en släde.

Draghundar har funnits sedan vi tämjde djuret. Vi har främst behövt draghundarna för arbete i vinterlandskapet för att transportera oss och varor. Idag handlar det mer om sporten, motionen och livsstilen. De som sysslar med draghundssport gör det gärna på heltid.

För det första behöver du bestämma vilken stil du ska köra hundspannet. Vanligt i långdistanstävlingar är att använda en släde. De kostar en del men försök inte vara för snål, en dålig släde kommer du att behöva byta ut snabbare än du tror. Den nordiska stilen sker på skidor eller med en pulka och då är det vanligt med bara en hund som drar. I ett vanligt spann finns det jämnt antal hundar, de springer två och två. Under tävlingar brukar det finnas klassar för fyra, sex eller åtta hundar. Förutom släde behöver du också selar, en inhägnad till hundarna, träningsredskap och mycket mer. Titta gärna in på hundbutiken Häromi så kan du hitta bra priset på en massa tillbehör till sporten.

Draghundar mår som bäst när de får arbete. Om du vill satsa på den här sporten måste du hitta sätt att träna och motionera hundarna under sommarmånaderna också. Många väljer att cykla med hundarna eller köper en kärra som hundarna kan dra. Sporten kräver bra balans och uthållighet av dig som förare.

Är du ute efter att hitta bra draghundar behöver du inte leta längre än till Siberian Husky eller Alaskan Malamute, både är exceptionella draghundar och även blandraser mellan dessa är duktiga.