Jakt under vintermånaderna

Just nu pågår lodjursjakten i norra Sverige. Tidigare i år har det också varit jakt på varg. Med över 300 000 registrerade jägare kan man helt klart säga att jakt är en populär sport i landet. Och det sker året runt. För dig som funderar på att ta upp jakt och siktar på lite vinterjakt kommer här några goda råd.

Jaktlicens

Vi måste vara helt tydliga med att du får inte, under några omständigheter, jaga utan en jaktlicens eller vapenlicens. Om du inte har gått jägarkursen tidigare är det hög tid att göra det. För att se vad som är tillåtet att jaga just nu kan du besöka Jägarförbundets hemsida och klicka fram ditt län.

Jaktlag

Du behöver tillhöra ett jaktlag för att kunna delta i jakten, såvida du inte har egen mark med jakträtt. Då kan du istället bjuda in ett jaktlag att jaga på din mark. Du får lite sällskap i skogen och kan alltid göra ett avtal som säger att en viss procent av allt kött tillfaller dig eller liknande. Om du saknar mark och jaktlag kan du alltid göra efterlysning. I vissa län kan jaktlagen vara svår att komma in i, det sker nästan bara vid generationsskifte.

Kläder

Vinterjakt kräver större kvar på rätt kläder än på sommaren. Du vill vara varm om du ska sitta på pass eller pulsa i snön. På Bearskin kan du hitta passande kläder till både dig och din hund. Du behöver även ta med sittunderlag, varm dryck, något att äta samt vatten till hunden. Tänk på att vattnet inte ska vara iskallt för då kan hunden få ont i magen och kräkas. Håll hundens vattenflaska nära kroppen så vattnet inte fryser.