Det finns ett flertal olika typer av skidåkning. Det handlar inte bara om klassisk slalom som många tänker på när de hör skidåkning. Just utfallsåkning är väl dock det vanligaste och som de flesta ägnar sig åt när det gäller skidåkning. Utfallsåkning är precis som namnet låter, att du åker ner för en backe.
Längdskidor – denna typ innebär att du åker på varierad terräng, det kan vara plant men också i exempelvis uppförsbacke. Vanligtvis sker längdåkning på längre sträckor. Längdskidor är dessutom en gren som det tävlas i, den mest kända och populära är förstås Vasaloppet som sker från Sälen till Mora och är ett lopp på cirka 90 kilometer.
Slalom – att åka slalom är den populäraste tävlingsgrenen inom skidsport, där den tävlande ska åka nedför en bana med så kallade portar som ser ut som pinnar. Det gäller alltså att utföra detta på så kort tid som möjligt. Slalom är en sport som också utövas på en annan nivå än inom tävlingar. Slalom utförs av personer i alla åldrar och även barn, vanligtvis innebär det att man då åker till någon skidort antingen i Sverige eller utomlands. I Sverige är det framför allt Sälen eller Åre som lockar.
Backhoppning – detta innebär att du åker på skidor nedför en backe, i ungefär mitten på backen så är det dock en del som istället går uppåt, därefter så går det lodrätt neråt och det är här som du då ska ta sats för att hamna så långt som möjligt. Det är alltså detta du tävlar i – vem som hamnar längst!